Archive for 2019-12-23

A sikeres üzlet titka a gyors nemzetközi fuvar

A gyorsaság a nemzetközi fuvarozás terén is fontos épp úgy mint máshol

A vállalkozások számára és közvetetten a magánszemélyek számára is nélkülözhetetlen a gyors nemzetközi fuvar, amely központi szerepet tölt be a teljes szállítási láncon belül. Nem meglepő tehát az, hogy ez nagyon jó lehetőséget kínál a jövedelmező és a feltörekvő vállalkozás számára is.

Sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy a nemzetközi fuvar során a rakomány gyakran több ezer kilómétert tesz meg, óceánokon át, sok országhatárt átlépve, és különböző szállítási módokat vesz igénybe. Ezért a hibátlan nemzetközi fuvarozás megszervezésének központi eleme a szállítás összes szereplőjének megfontolt megválasztása.

A szállítmányozó

Érdekes dolog, hogy a szállítmányozó ténylegesen nem maga végzi az áruszállítás a legtöbb esetben.
A szállítmányozó valódi szerepe a nemzetközi szállítási láncban az, hogy a közvetítő szerepét tölti be a feladó és a többi szállítási szolgáltatást nyújtó cég között, tehát a szállítmányozó kialakítja a kapcsolatot logisztikai társaságokkal, nemzetközi teherfuvarozó cégekkel, vagy az egyes fuvarozókkal.
Ennek köszönhetően a szállítmányozó kínálja a legjobb nemzetközi fuvar árakat és emiatt, az egyik legfontosabb szerepet tölti be a nemzetközi szállítmányozásban. Egy jó szállítmányozó, arról ismerhető fel, hogy úgy választja meg a szállítmány számára az útvonalat, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen a biztonság és az ár között úgy, hogy a gyors nemzetközi fuvar így is lehetséges legyen. Ezen felül, egy gondos szállítmányozó a költségtervezés, illetve a pontos szállításkezelésnek köszönhetően egyszerűbbé és gazdaságosabbá teszi a szállítást. Ennek megfelelően a szállítmányozónak fontos feladata a segítségnyújtás és a tanácsadás, az ügyfelek számára a nemzetközi fuvar típusai közötti eligazodásban. Az egésznek az a lényege, hogy a szállítmányozók ismerik a törvényeket, az aktuális piaci fuvar költségeket, valamint a szállítási szabályokat és ez megkönnyíti az exportálási folyamatot és csökkenti a költségeket. Sokszor a szállítmányozó egy vállalat, amely a saját eszközeit, vagyis kamionjait, furgonjait és más teherautóit, valamint egyéb erőforrásait használja fel, de emellett más fuvarozók szolgáltatásait is igénybe veszi a teljes szállítási folyamat során azért, hogy mindig a legmegfelelőbb megoldást találja meg. A szállítmányozási cégek szakértelmüket, sokéves tapasztalatukat használják fel annak érdekében, hogy ideális nemzetközi fuvar megoldást találjanak időnként multimodális szállítás formájában.

Lényegében a szállítmányozó optimalizálja a fuvarozás teljes folyamatát, kezeli a rakományát az egyik szállítási pont és a másik között.

A szállítmány feladója

A feladó az akinek a szállítmány a fuvar megkezdése előtt a birtokában van. A feladónak a nemzetközi fuvar egészét tekintve az egyik legfontosabb szerepe van. A vevő és az eladó között megkötött szerződés feltételeitől függően általában a feladó felel a rakomány elindításáért. Ez azt jelenti, hogy ő végzi a csomagolást, a felrakodást és elkészíti a szükséges export vámkezeléshez kellő dokumentumokat. Ezért a feladók általában a rakomány eladói, vagy az a társaság, ahol a rakomány felvehető.

A feladó felelőssége a következőkre terjed ki:
Az áruk szállításra kész állapotának garantálása. Információ, utasítások és dokumentumok átadása. Információ nyújtása a szerződés összeállításához és elkészítéséhez. Az áruk veszélyes jellegének mivoltáról időben és részletesen adott tájékoztatás. Általában a feladó tekinthető az áru exportőrének.

A címzett

A címzett a rakomány fogadója, vagyis az a fél, aki a szállítmányt átt kell hogy vegye a szerződésben megjelölt helyen. A gyors nemzetközi fuvar teljesítésére vonatkozó szabályok és előírások szerint, a címzettet mindig szerepeltetni kell a konverziós számla erre kijelölt rubrikájában, és az esetek többségében a címzett címe alapján szállítják a rakományt oda, ahová és amikor a megrendelés szerint kell.

A címzett felelőssége a következőben merül ki:
A rakomány megfelelő átvétele. A rakomány átvételi okmányának aláírása és lepecsételése.
A címzett másik igencsak lényeges eleme, az import vámáru-nyilatkozat kitöltése, továbbá az adók és illetékek teljes megfizetése. Az ügyfél lehet magánszemély vagy cég, a lényeg az, hogy a szándékában áll a rakományának nemzetközi szállításának megrendelése. Általában a vállalatok a gyors nemzetközi fuvar feladatát szállítmányozók megbízásával teljesítik. Minden esetben az ügyfél olyan személy, akinek az a célja, hogy a szállítmány A pontból eljusson a B pontba.

A nemzetközi fuvar és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások
A rakományok leggyakoribb szállítási módja a közúti fuvarozás. A közúti fuvarozást manapság olyan cégek végzik, amelyek általában a következő szállítmányozási szolgáltatásokat nyújtják:
Teljes rakományos kamion fuvar, részrakományos fuvar, ömlesztett szállítás, temperált szállítás.
Ennek megfelelően a közúti fuvarozás végrehajtását végző vállalatok megpróbálják ügyfeleiket rendszeresen meglepni kedvezményekkel és egyedi útvonalak kidolgozásával, valamint a folyamatok egyszerűsítésével, mindig szem előtt tartva a gazdaságosság szempontjait is.

A nemzetközi légi fuvarozás útvonalai

A légi szállítási útvonalak, vagy átfogóbban, a légi közlekedésnek szerves része a nemzetközi logisztikai hálózat. Ezenkívül a légi teherszállítás logisztikai feladatait végző cegek felelősek az áruk, információk és egyéb járulékos dolgok áramlásának ellenőrzéséért és kezeléséért. Előfordulhat az is, bár ez ritka, hogy a légi teherszállítás a nagyobb utasszállító légitársaságok külön részlegeinek feladatát képezik.

Hajózási útvonalak

A hajózási társaságok olyan vállalatok, amelyek hajókat üzemeltetnek és felelősek a rakományok, illetve konténerek szállításáért. Ezek a cégek felelősek a szállítmányozás közbenső elemeiért, vagyis amíg a rakodó kikötőből a kirakodás helyéül szolgáló kikötőbe érkezik a rakomány és megtörténik a kirakodás. A tengeri árufuvarozás sok esetben multimodális szállítás része, mert ritkán fordul elő, hogy a szállítmány végső rendeltetési helye a kikötő, onnan ugyanis mindig tovább kell szállítani, legtöbbször kamion segítségével, gyors nemzetközi fuvar formájában. Amikor a rakomány tengeren utazik, akkor az ügyfeleknek többnyire engedélyt kell adniuk a hajózási útvonal meghatározására és a nevükben történő aláíráshoz. A hajózási társaságok ezt azért teszik, hogy értékes időt takarítsanak meg ügyfeleik számára, mert ha bármilyen komplikáció van, amelyet azonnal kezelni kell, akkor ezt megtehetik anélkül, hogy a megrendelő ott lenne.

Megállapíthatjuk, hogy a nemzetközi fuvar hatékony koordinálásához részletesen meg kell alkotni az előzetes tervezetet, továbbá a fuvarozók, a feladók, a címzettek, az ügyfél és esetleg más szállítmányozók közötti jó kommunikáció és együttműködés érdekében. Nyilvánvalóan minden vállalkozás számára érdemes a fent felsorolt szempontokat figyelembe venni a szállítmányozó kiválasztásakor.

Kérjünk segítséget a nyelvtanulásban

Biztosan mindenki észrevette már, hogy manapság a nyelvtudásnak sokkal nagyobb szerepe van, mint korábban volt. Hiszen szinte minden munkahelyen követelmény valamilyen nyelv beszélése, így érdemes elkezdeni tanulni. Hiszen sokkal jobb lehetőségeink lesznek munkakeresésnél, ha szerepel az önéletrajzunkban valamilyen nyelv beszélése legalább alapfokon. Persze sokan csak otthon kezdenek el ismerkedni a nyelvekkel, de ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Ugyanis, ha az alapokat nem magyarázzák el jól, akkor bizony nem lesz sikeres a tanulás. De egy angol magántanár segítségével, sokkal könnyebben és hatékonyabban tanulhatunk, és abban is biztosak lehetünk, hogy helyesen fog minden rögzülni. Persze sokan sajnálják rá az időt és a pénzt, de hosszútávon nagyon is megfogja érni mindenkinek, hiszen fontos, hogy haladjunk a munkaerőpiac fejlődésével. És meglátjuk, ha többet tudunk, és jobb munkahelyünk lesz, akkor az életkörülményeink is jobbak lesznek, így biztosan nem kell aggódnunk az anyagiak miatt.

Ne ijedjünk meg a makacs foltoktól a kanapén

Biztosan minden kisgyermekes családban előfordult már, hogy a gyerkőcök kiborítottak valamit a kanapéra, vagy éppen abba törölték a kezüket vagy a szájukat. És bizony sokszor ezeket a makacs foltokat nem tudjuk eltüntetni a huzatból, ami nagyon bosszantó, és esztétikailag sem éppen szép. De emiatt már nem kell többé aggódnunk, mert nem kell új kanapét vásárolnunk azért, mert foltos maradt a kicsiktől. És ha valóban a leghatékonyabb megoldást keresnénk, akkor a kárpittisztító gép kölcsönzés budapest területén tökéletes választás lehet. Hiszen a nagy teljesítményű gépeknek köszönhetően, a kanapét és a szőnyegeket is újjá tudjuk varázsolni. Persze sokan tartanak attól, hogy mindez hatalmas kiadást jelent a családnak, pedig meglepődnénk ha tudnánk, hogy milyen kedvezően igénybe vehetjük. Persze bizonyos időnként mindenkinek érdemes lehet kikölcsönözni, hogy felfrissítse a huzatokat a lakásba. Így többé nem lesz egy makacs folt sem a lakásban, amit nem fogunk tudni tökéletesen eltávolítani.

Fontos az eredi állapotok megőrzése

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy amikor visszavitt volna valamilyen terméket, mert meghibásodott, akkor sokszor volt probléma, hogy már nem eredeti az állapota, így nem cserélik, javítják. Ezért fontos, hogy minden esetben igyekezzünk megőrizni mindennek a gyári állapotát, hogy a későbbiekben ebből ne legyen baj. Persze mi is tehetünk azért, hogy kizárjuk annak a lehetőségét, hogy valaki mondjuk megpiszkálja a villanyóránkat, ami bizony nagyon kellemetlen lehet a számukra. De egy plomba segítségével biztosan nem kell ettől tartunk, és nyugodtak maradhatunk. Persze bármikor hasznos lehet, ha úgy szeretnénk valamit lezárni, hogy biztosan csak az arra jogosult nyissa fel. Hiszen sokszor hallani, hogy a kézbesítések során kinyitásra kerülnek a csomagok, és bizony van, amikor el is tűnik belőle valami. Ezért fontos, hogy minden esetben arra törekedjünk, hogy mindennek megőrizzük az eredeti állapotát. Persze ez egyfajta biztonságot is ad, így nem fogunk idegeskedni amiatt, hogy valaki megpróbál mindet megkárosítani.

Tároljuk megfelelően a használt eszközöket

Az irodákban rengeteg olyan hulladék keletkezik, amiket nem tudunk csak úgy egyszerűen kidobni a kukába, mert környezetkárosítóak. Ezért fontos, hogy megfelelően tároljuk őket, és gondoskodjunk a biztonságos elszállításukról is. Persze ez manapság már nem annyira nehéz feladat, hiszen sok olyan céget találhatunk, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak. És persze a legtöbb műszaki cikkeket árusító üzletekben is lehetőség van, a használt eszközök leadására. De ha biztosra szeretnénk menni, akkor a használt toner leadás kifejezésekkel, könnyedén megtalálhatjuk az interneten a legjobb lehetőségeket. Hiszen csak úgy nem dobhatjuk ki őket a szemétbe, és az sem megoldás, ha az irodába halmozzuk fel az üres tonereket. Ezért jó, ha kialakítunk olyan szelektív gyűjtőhelyeket, ahol külön tudunk mindent tárolni a leadásig. Hiszen a használt elemeket sem dobjuk ki a kukába, hanem többet összegyűjtve elvisszük a kijelölt gyűjtőhelyekre. Persze ezekre nem csak az irodában kell odafigyelnünk, hanem otthon is.

Egy tiszta lakásban mindig jobban érezzük magunkat

Egy fárasztó és nehéz nap után hazaérve, nem vágyik másra az ember csak arra, hogy ledőljön és pihenjen egy kicsit. De sokszor nem érezzük jól magunkat, ha rendetlenség vesz bennünket körül, ezért sok időt töltünk takarítással és rendrakással. És bizony időnként szeretnénk, ha egy kicsit tisztábbnak érezhetnénk az otthonunkat, de ezt nem biztos, hogy eltudjuk érni az otthoni háztartási eszközökkel. De ha egy kis extra segítséget szeretnénk hozzá, akkor a takarítógép bérlés tökéletes választás lehet. Ugyanis a nagy teljesítményű gépek segítségével, sokkal hatékonyabban és szebben kitudunk takarítani, így biztosan kellemesen fogjuk magunkat érezni, amikor hazaérünk a munkából. Persze bármikor igénybe vehetjük, amikor szeretnénk egy kicsit átfertőtleníteni a lakást, főleg akkor, ha háziállatok is vannak a lakásban. Ugyanis az otthoni porszívóval nem tudjuk olyan hatékonyan eltávolítani a felgyűlt szőrt. És meglátjuk, hogy sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, ha tisztaság lesz körülöttünk, de nem kell miatta napokat takarítanunk.

Egy laptop nagy segítség lehet útközben

Sokan végeznek olyan munkát, ahol egész nap elérhetőnek kell lenni, így bizony előfordul, hogy útközben is meg kell oldani bizonyos helyzeteket. És az ilyen helyzetekben jobb, ha van nálunk egy laptop, hogy sokkal könnyebben oldjunk meg dolgokat. Hiszen könnyebb emailt írni laptopról, mint mondjuk egy telefonról. És ha nem szeretnénk, hogy lemerüljön munka közben, akkor érdemes minőségi akkumulátort venni hozzá. És az interneten könnyedén megtalálhatjuk azt, amire szükségünk van, a laptop akkumulátor kifejezésekkel. Így biztosan nem fog előfordulni, hogy a fontosabb helyzetekben cserben hagyna bennünket. Így legyünk bárhol is, nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem tudjuk elvégezni a munkánkat. Persze egy irodában is hasznosabb egy laptop, mert sokkal kisebb helyen elfér és szebb is, mint egy asztali gép. Persze azért arra minden esetben figyeljünk, hogy soha ne dolgozzunk vezetés közben, mert az bizony nagyon veszélyes, ezért mindig álljunk félre egy parkolóba, és csak úgy végezzük el a feladatainkat.