Archive for 2016-03-31

Az idősebb munkaerő sokszor jobb választásnak bizonyulhat

Az idősebbek számára is érdekes lehet egy-egy munkahely, ennek köszönhetően pedig fontos, hogy nyitottak legyünk egy új álláslehetőség kapcsán nem csak azért, mert például Szentes munka központú városnak mondható, de ez mellett nekünk is valóban nagy előny, ha olyan helyen dolgozunk, amelytől nem lakunk túlságosan messze. Sajnos sokan kényszerülnek arra, hogy folyamatosan, akár több éven keresztül is ingázzanak, viszont az semmiképp sem jó választás, ha sok órát töltünk el egy nap a munkába járással. Rengeteg értékes időt veszíthetünk el, ez mellett pedig nem lesz időnk sem a magán életünkre, sem pedig a pihenésre. Sokan éppen ezért csakis ahhoz a városhoz közel szeretnének elhelyezkedni, amelyben laknak, az idősebbek számára pedig kifejezetten előnyös, ha csak pár percet kell utazással tölteni. Éppen ezért egy jó munkahelyen mindig több éven keresztül dolgoznak, valamint nem is váltanak olyan könnyedén és gyorsan, mint azok a fiatalok, akik nem kitartóak és akár egyik napról a másikra úgy döntenek, hogy máshová mennek inkább dolgozni.

Főiskola munka mellett

Egy szakmunkástanulóból is lehet bármi. A szakma megtanulása elméletben és gyakorlatban még nem jelenti azt, hogy marad a fiatal a szakmájában. Példa van arra, hogy bármilyen hivatást lehet ezután is választani, csak szorgalom és kitartás kell hozzá. A szakmunkásképző (ma már megszűntek a szakmunkásképző iskolák) után érettségit lehetett tenni nappali, vagy esti tagozaton. A négy évet három év alatt lehetett elvégezni. Ezután jelentkezni lehetett valamelyik felsőfokú oktatási intézménybe. Esetleg Gödöllőre, Veresegyház munka lehetőségeit kihasználva. Az egyetemet, vagy főiskolát sokan végzik aktív munka mellett. Nem könnyű, de mi az az életben? Még ha tandíjat nem is kell fizetni, akkor is sokba kerülnek a jegyzetek és az eszközök a tanuláshoz. Nagyon meg kell dolgozni egy mai fiatalnak, ha hivatást szeretne magának. Erre mondták a régi öregek, hogy: „Magadnak tanulsz fiam!” És valóban, magunknak tanulunk, a magunk és a családunk boldogulására. Az iskola alatt és után még a gyakorlatot is meg kell szerezni a szakvizsgák mellé.

Egyszerűsített munkaszerződés

Vannak idénymunkák, és olyan alkalomszerűen végezhető munkák, amik nem kívánnak teljes munkaidőt, nem kívánnak állandó alkalmazottat. Megszűnt az alkalmi munka, helyette az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény kimondja, hogy amennyiben azt a munkavállaló kéri, egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt a törvény melléklete szerint szerződés megkötésével kell létesíteni. A szerződés köthető egyetlen napra is, de be kell jelenteni az adóhatósághoz. Vecsés munka lehetőségei között is található alkalmi munka, vagyis egyszerűsített foglalkoztatás. A kertészetek a legjobb példa erre. Nincs állandó alkalmazottra szükség, hiszen csapadékos időben nem biztos, hogy tudnak dolgozni a szabadban. Tavasztól őszig sem biztos a mindennapi kertészeti munka. Ilyen esetekben szívesen alkalmaznak egyszerűsített foglalkoztatással. A munkavállaló máshol is dolgozhat a kieső időben. Munkaadója befizeti a járulékot, a munkavállaló pedig a jövedelemadót, ha a adókedvezményes korlát felett keres.

A minőségi munkakörülmények egyre fontosabbak

Tény, hogy Várpalota nem az egyik legnagyobb város kishazánkban, azonban nem is gondolnánk, hogy milyen minőségi álláslehetőségeket biztosít számunkra, amennyiben megtaláljuk azt a csatornát, ahol érdemes hirdetnünk magunkat, vagy ahol éppen az egyes cégek munkatársakat keresnek. Természetesen sok mindentől függ, hogy a helyi lakosok milyen mértékben és milyen gyorsan tudnak elhelyezkedni, ez mellett pedig az is lényeges, hogy az adott munkáltató pontosan hogyan is viszonyul az alkalmazottaihoz. Sokan nem is tesznek azért semmit, hogy valaki jól érezze magát a munkahelyen, míg mások kifejezetten szem előtt tartják a megfelelő környezetet. Várpalota munka vállaló szempontból egyáltalán nem egy kihalt terület, hiszen kisebb és persze nagyobb cégek is a városban működnek. Persze vannak szakmák és végzettségek, amelyeket jobban preferálnak, azonban ha egy munkavállaló mindent megtesz az adott területen, biztos lehet abban, hogy az alkalmazottai is maximálisan elégedettek lesznek. Ez pedig szintén egy remek helyzet, amelyet sokan szeretnek kihasználni.

Minden egyes munkaterületnek megvannak az előnyei

Azok az álláshirdetések, amelyek csak időszakos pozíciókat kínálnak, manapság már ugyanolyan keresettek, mint a hagyományos, fő állású munkák. Nem csak azért, mert ennek köszönhetően sokan többlet bevételhez juthatnak, de akár egy teljesen új szakmát is kitanulhatnak. Fontos, hogy amikor egy ilyen állást keresünk, akkor egy olyan önéletrajzot állítsunk össze, amely kitér arra, hogy jelenleg pontosan mit is csinálunk, hiszen így a felvételiztető szakemberek is pontos képet kapnak rólunk. Ha Tiszaújváros munka területünknek megfelelő álláslehetőségeket biztosít, valamint mi magunk is a környéken lakunk, semmi mást nem kell tennünk, mint megkezdeni egy pályázati anyag összeállítását. Ezen felül pedig ha mindent alaposan kirészleteztünk, ne felejtsük el megadni a személyes adatainkat is, hiszen a hirdető cég csakis ebben az esetben tudja majd felvenni velünk a kapcsolatot. Mivel pedig a legtöbben telefonon veszik fel velünk a kapcsolatot, így biztosak lehetünk abban, ha könnyedén elérhetőek vagyunk, valamivel nagyobb esélyekkel indulunk majd.

Kényelmetlen élethelyzet

Előfordul, hogy az álláskereső kellemetlen helyzetbe kerül, miután nagy nehezen sikerült elhelyezkednie. Lakhelyünkhöz közel szeretett volna munkát találni egy rokonom, ezért a keresőbe beütötte, hogy Tata munka. Előzmények bőven voltak. Évek óta küszködött az álláskereséssel, mert nem felelt meg egyik sem, vagy éppen ő nem váltotta be a munkaadók reményeit. Végre, egy kis hátszéllel, megtalálta a számára legmegfelelőbb munkahelyet, ahol örömmel dolgozott. Felettese meg volt elégedve az új munkaerővel. Eltelt két hónap és ijedten tapasztalta magán, hogy teherbe esett. Nagyon szerettek volna gyermeket, de egy elhalt baba rányomta az érzelmeire a bélyegét, néhány évet vártak volna még. Most mi legyen? Mi a fontosabb, az nem kérdés. Felettesétől kért néhány perc meghallgatást és elmondta a kényelmetlen élethelyzetet. A felettes „jó fej” volt, nem rúgta ki, de mi értelme maradni? Megbeszélték, dolgozik, amíg lehet az állapota miatt. Szülés előtt kilépett és alanyi jogon megillette minden anyasági járandóság.

A munka nemesít?

A munka érték, értéket teremt az egyénnek, a családnak, a nemzetgazdaságnak. A munka felemel, nemesít, és élhető életet biztosít. A magyar települések, például Tapolca munka lehetőségei kínálják a helyi állásokat az interneten. Mert a munka nemessé tesz. Legalábbis ezt tanította nekem egy nagytiszteletű tanárom. A füzetünk első lapjára azt az idézetet kellet felírni, hogy „dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes”. A szüleim mindennap megkövetelték, hogy rendet tartsunk. A hétvégén házimunkára voltunk beosztva. Nem nagy munkák volta ezek, például az én feladatom volt minden szombaton vesszőserűvel felseperni a baromfiudvart. Az a jó, ha a szülők bevonják a gyermekeket az otthoni munkákba. Mindegy, hogy mi az, csak együtt végezzék. A diákoknak, ha nyári munkát végeznek, csak az előnyükre szolgál. Tapasztalatokat szereznek a munkabérük mellett. A munkára nevelésnek nagyon fontos jelentősége van a felnőtt életben. A munkavállaló könnyebben illeszkedik be a munkatársak közé, kialakul a felelősségérzete.

A nyári munkák kapcsán Szigetvár remek választás lehet

A történelmi települések nem véletlenül képeznek komoly értéket, ez mellett pedig az sem utolsó szempont, hogy ezekre a területekre manapság már egy teljesen új turisztikai terület is épül. Mivel pedig Szigetvár munka területek kapcsán is igen csak szét tagolt, így fiatalként is könnyedén el tudunk majd helyezkedni, amennyiben még azt sem tudjuk, hogy melyik irány az, amerre szeretnénk elindulni. Ez mellett az sem utolsó szempont, hogy milyen területek azok, amelyek maximálisan érdekelnek minket, hiszen csakis akkor tudunk majd jók lenni a munkánkban, ha megfelelően érdekel minket és szeretünk dolgozni. Sokan úgy döntenek, hogy egyenlőre még csak egy időszakos, vagy éppen egy részmunkaidős állást vállalnak el, hiszen így több idejük maradhat a tanulásra, vagy éppen a kikapcsolódásra. Ha pedig még folyamatban van egy nyelvtanulás, vagy éppen egy másik iskola, az sem gond, hiszen rengeteg munkavállaló dönt úgy, hogy inkább egy fiatalabb munkaerőt választ, hiszen így sokkal kedvezőbb feltételekkel jöhet létre a munkaviszony.

A GYES-ről vissza térő kismamák lehetőségei

Azok a szakemberek, akik minden esetben minőségi munkahelyen dolgoznak, folyamatosan részt vesznek egy-egy továbbképzésen, ennek köszönhetően pedig biztosak lehetünk abban, hogy értékesek leszünk a munkaerő piacon. Szigethalom munka lehetőségek és elhelyezkedés szempontjából igen csak részletes tud lenni, éppen ezért minden lehetőség alapjául szolgál annak, hogy minél hamarabb munkát találjunk. Nem csak azért, mert ma már az interneten keresztül is keresgélhetünk, de ez mellett jobbnál jobb pozíciókkal találkozhatunk, ha a megfelelő csatorna az, amit megtalálunk. Ha kisgyermekes anyukák vagyunk, akkor pedig különösen fontos lehet, hogy egy bizonyos időn belül vissza tudjunk menni dolgozni, éppen ezért egy olyan önéletrajzot állítsunk össze, amely még arra is alkalmas, hogy egy részmunkaidős pozíciót vállaljunk el. Ha pedig mindenképp szeretnénk hosszú távon ugyanott dolgozni, akkor egy biztos lábakon álló céget válasszunk, ahol még fejlődési lehetőségeink is szép számmal vannak, valamint még tovább is képezhetjük magunkat.

Miért is döntünk úgy sokszor, hogy inkább munkahelyet váltunk?

Pesttől nem messze rengeteg álláslehetőség társul egy-egy turisztikai látványosság köré, éppen ezért akik, akik vidéken laknak, gyakran koncentrálnak ezekre a területekre. Szentendre munka választás során inkább olyan pozíciókat kínálnak, amelyek a turizmushoz, vagy éppen a vendéglátáshoz párosíthatóak. Ez mellett természetesen vannak nagyobb cégek is a városban, akik inkább a termelés területén tevékenykednek. Számukra ugyanolyan fontos a jó munkaerő, mint a vendéglátásban, ennek köszönhetően pedig hosszú távra terveznek a multik is és persze a kisebb büdzsével rendelkező családi vállalkozások is. Ha pedig nekünk, munkavállalóknak is fontos, hogy maximális elégedettséggel töltsön el minket a munkahelyünk, akkor érdemes elhelyezkednünk egy olyan vállalatnál, amely minden szempontból biztosítja nekünk azokat a munkavégzési lehetőségeket, amelyeket elvárunk és persze elképzeltünk, amikor elkezdtünk munkát keresni. A fejlődési lehetőség pedig szintén sok mindenkinek fontos, így ezt is érdemes szem előtt tartanunk.