Archive for 2012-11-28

Munkáltató

A munkáltató az a jogi személy, vagy szervezet, akinek lehetősége van arra, hogy munkavállalókat alkalmazzon. Munkáltató is lehet többféle: lehet Kft, Zrt, Bt, de akár még az egyéni vállalkozónak is lehetnek alkalmazottjai. A munkáltatónak rengeteg kötelezettsége van a munkavállalóval szemben. Első és legfontosabb a bejelentési kötelezettség, ami azt jelenti, hogy az általa foglalkoztatott személyt az adóhivatalba be kell jelentenie, és a végzettségének megfelelő bért kell számára biztosítania. Köteles munkaszerződést aláírni az alkalmazottal, és rendszeresen, minden hónap tizedikéig köteles az előző havi bérét vagy készpénzben, vagy pedig banki átutalás formájában kiadni. Ezen felül köteles utána különféle járulékokat fizetni. Vannak olyan esetek, amikor a munkavállaló határozott munkaviszonyt ír alá az adott munkáltatóval. Ez azt jelenti, hogy köteles az előre leegyeztetett dátumig ott dolgozni, kivéve azokban az esetekben, amikor a szerződés valamely pontja megszegésre kerül valamelyik fél által. Ebben az esetben a munkaszerződés érvényét veszti.

A munkáltató köteles szabadságot biztosítani alkalmazottjának, amely minimum 20 nap kell hogy legyen évente. Ezen kívül kettő hét fizetett betegszabadság is jár az alkalmazottnak. Természetesen a szabadság ideje alatt is jár a fizetés, amennyiben ez nem haladja meg a 20 napot.

A munkáltató köteles megfelelő munkahelyet és munkakörnyezetet biztosítani alkalmazottja számára, ez alanyi kötelessége. Saját, jól felfogott érdeke, hogy alkalmazottja elégedett legyen, hiszen ebben az esetben fog megfelelően termelni.

Amennyiben a munkáltató betartja a fenti kötelezettségeket és törvényeket, akkor mint az állam, mint pedig a munkavállaló felől megbecsült cégnek számít majd.

Munkavállaló

A Magyar Állam törvényei értelmében munkavállalónak minősül minden olyan magyar állampolgár, aki betöltötte a 18. életévét, és a munkavégzésben nincs korlátozva. Tehát nem beteg, nincs fogyatékossága, stb. Tehát a törvény értelmében minden egészséges 18 éves magyar állampolgár vállalhat munkát.

Azt, hogy ki milyen végzettséggel rendelkezik, természetesen csak saját magán múlik.  Mindenképp érdemes szakosodni valamilyen irányba, hiszen akkor könnyebben mehet az elhelyezkedés is. Sajnos a mai világban a középfokú végzettség már alapkövetelmény, és mindenképp érdemes minimum egy idegen nyelv ismerete is. Manapság a munkavállalók nagy része valamilyen felsőoktatási intézményből kerül ki, nagyon kevés munkatapasztalattal. Így nagyon nehéz számukra a megfelelő munkahelyen való elhelyezkedés. Mindenképp ügyeljünk arra, hogy olyan szakmát válasszunk, amelynek van manapság keletje, mert ez is nagyon fontos az elhelyezkedés során. Minimum egy idegen nyelv ismerete manapság már követelmény, ami általában az angol. Ajánlott ez mellé még plusz egy idegen nyelvet elsajátítani, hiszen ez a munkaadók számára pozitívum lehet.

Egy munkavállaló számára nagyon fontos a jó munkakörnyezet, hiszen ha jól érzi magát egy munkahelyen, valószínűleg a teljesítménye is sokkal jobb lesz. Amennyiben elégedett, a főnökei is elégedettek lesznek vele. Természetesen lehetősége van munkát vállalni a 18 év alatti diákoknak is, ők a fiatal munkavállalók. Ezen felül vállalhatnak munkát a rokkantnyugdíjasok is, ők a csökkent munkaképességű munkavállalók. És természetesen az öregségi nyugdíj mellett is lehetőség van munkát vállalni. Abban az esetben, ha egy cég idősebb munkavállalót alkalmaz, bizonyos kedvezményeket vehet igénybe az állam jóvoltából. Ezzel is próbálják a cégeket a nyugdíj előtt állók alkalmazására sarkallni.

Önéletrajz

Önéletrajz

Mitől jó egy önéletrajz? Tömörnek kell lennie, vagy inkább részletesnek?

Az első és legfontosabb, hogy a rólunk szóló adatokat tartalmazó önéletrajz átlátható és, megnyerő legyen. Nagyon fontos, hogy a leendő munkáltatónk több perces olvasás nélkül is gyorsan kiigazodjon az általunk küldött adathalmazon, és minden, őt érdeklő részletet mihamarabb megtudjon. Nagyon fontos, hogy ne kisregényt írjunk magunkról, csak a legfontosabb információkat foglaljuk össze. Nagyon fontos, hogy a szakmai életpályánk mindenképp kiderüljön az önéletrajzunkból. Mindenképp a tényeket közöljük, és ne állítsunk olyan dolgokat, melyek nem felelnek meg a valóságnak.

A külalakra mindenképp figyeljünk, hiszen az első benyomás nagyon fontos. Mindenképp gépelt formában adjuk le önéletrajzunkat, semmiképp ne pályázzunk kézzel írt önéletrajzzal. Persze azok az esetek mindig kivételt képeznek, amikor ezt külön kéri az adott cég. Nagyon fontos, hogy az önéletrajzunk ne tartalmazzon gépelési hibákat, és helyesírási hibákat sem. Fizetés igényt semmiképp sem kell tartalmaznia formai szempontból, ennek ellenére manapság egyre több munkáltató kéri a pályázat benyújtása során a fizetési igény megjelölését.

Személyes adatainkat mindenképp tűntessük fel, ez az első és legfontosabb rész egy önéletrajzban. A személyes adatok és elérhetőségek után a tanulmányok felsorolása következik. Elsőként mindig a legutolsó tanulmányi eredményt soroljuk fel, és így haladjunk visszafelé. A dátumokat szintén fontos feltűntetni, valamint a végzettségek is nagyon fontosak.

A szakmai tapasztalat a tanulmányok után következik. A jelenlegi, vagy a legutolsó munkahelyet írjuk előre, és az időben visszafelé haladva írjuk bele önéletrajzunkba az előző munkáltatóinkat.

Mindenképp soroljuk fel az idegen nyelv ismeretünket, és a szinten, amelyen használni tudjuk. Amennyiben végzettségünk is van egy-egy nyelvből, azokat is feltétlenül tüntessük fel.

Soroljuk fel a számítógépes ismereteinket, milyen programokat milyen szinten tudunk használni, mennyire vagyunk jártasak a különféle programokban.

Ha van jogosítványunk, esetlegesen saját autónk, azt is mindenképp tüntessük fel. Végezetül soroljuk fel személyes kompetenciáinkat és esetleges hobbiainkat.

Motivációs levél

Motivációs levél

A motivációs levél már sok esetben szerves része az önéletrajznak és a cégek nagy része kéri is jelentkezéskor. Ennek során a pályázó egy kevésbé sablonos módon tudja magát megismertetni a munkáltatóval illetőleg meggyőzni, hogy a pozíció betöltésére ő a legmegfelelőbb jelölt.

Vannak bizonyos „kötelező” részek, melyek jó ha tartalmaz levelünk, melyek a következők: Miért jelentkezem? Miért érdemes engem választaniuk? Zárás, melyben elérhetőségeimet megadom.

Kicsit részletesebben is nézzük meg ezeket a pontokat:

Miért jelentkezem?
Amikor megpályázunk egy pozíciót feltétlenül írjuk meg miért is jelentkezünk.
Hivatkozzunk arra, hogy a meghirdetett munkát hol is találtuk, pl.: internet, újság stb. Illetve javasolt az időpontot, továbbá ha rendelkezik referencia számmal ezen adatokat is feltüntetni. Előfordulhat, hogy egy cég egyszerre több pozíciót is meghirdet, így nagy segítséget nyújtunk a HR-esnek, ha világossá tesszük számára, hogy mely munkára is jelentkeztünk.

Ahogy az élet többi területén, itt is számít és fontos a személyes kapcsolat, ennek okán ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes konkrét személy számára címeznünk bemutatkozásunkat, amellyel akár már az első jó pontot meg is szerezhetjük.

Miért érdemes engem választaniuk?

A jelentkezésünk sikere múlhat azon, hogy mennyire sikerül ezen a ponton mély benyomást tennünk a jelentkezésünket elbíráló személyre. Fontos kiemelnünk a szakmai tapasztalatainkat, sikereinket, részletesen taglalhatjuk, hogy melyek azok a területek, amikben igazán járatosak vagyunk. Természetesen kerülni kell a túlzott önbizalom látszatát, de határozott tudást kell sugalljon bemutatkozásunk.

Zárásként az elérhetőségeink megadásán túl, érdemes udvarias módon kérni valamilyen visszajelzést, illetve esetlegesen felajánlani egy személyes találkozót, amely során egy részletesebb bemutatkozást tehetünk meg.