Álláscentrum Egyéb kategória Önéletrajz

Önéletrajz

Önéletrajz

Mitől jó egy önéletrajz? Tömörnek kell lennie, vagy inkább részletesnek?

Az első és legfontosabb, hogy a rólunk szóló adatokat tartalmazó önéletrajz átlátható és, megnyerő legyen. Nagyon fontos, hogy a leendő munkáltatónk több perces olvasás nélkül is gyorsan kiigazodjon az általunk küldött adathalmazon, és minden, őt érdeklő részletet mihamarabb megtudjon. Nagyon fontos, hogy ne kisregényt írjunk magunkról, csak a legfontosabb információkat foglaljuk össze. Nagyon fontos, hogy a szakmai életpályánk mindenképp kiderüljön az önéletrajzunkból. Mindenképp a tényeket közöljük, és ne állítsunk olyan dolgokat, melyek nem felelnek meg a valóságnak.

A külalakra mindenképp figyeljünk, hiszen az első benyomás nagyon fontos. Mindenképp gépelt formában adjuk le önéletrajzunkat, semmiképp ne pályázzunk kézzel írt önéletrajzzal. Persze azok az esetek mindig kivételt képeznek, amikor ezt külön kéri az adott cég. Nagyon fontos, hogy az önéletrajzunk ne tartalmazzon gépelési hibákat, és helyesírási hibákat sem. Fizetés igényt semmiképp sem kell tartalmaznia formai szempontból, ennek ellenére manapság egyre több munkáltató kéri a pályázat benyújtása során a fizetési igény megjelölését.

Személyes adatainkat mindenképp tűntessük fel, ez az első és legfontosabb rész egy önéletrajzban. A személyes adatok és elérhetőségek után a tanulmányok felsorolása következik. Elsőként mindig a legutolsó tanulmányi eredményt soroljuk fel, és így haladjunk visszafelé. A dátumokat szintén fontos feltűntetni, valamint a végzettségek is nagyon fontosak.

A szakmai tapasztalat a tanulmányok után következik. A jelenlegi, vagy a legutolsó munkahelyet írjuk előre, és az időben visszafelé haladva írjuk bele önéletrajzunkba az előző munkáltatóinkat.

Mindenképp soroljuk fel az idegen nyelv ismeretünket, és a szinten, amelyen használni tudjuk. Amennyiben végzettségünk is van egy-egy nyelvből, azokat is feltétlenül tüntessük fel.

Soroljuk fel a számítógépes ismereteinket, milyen programokat milyen szinten tudunk használni, mennyire vagyunk jártasak a különféle programokban.

Ha van jogosítványunk, esetlegesen saját autónk, azt is mindenképp tüntessük fel. Végezetül soroljuk fel személyes kompetenciáinkat és esetleges hobbiainkat.

Related Post