Álláscentrum Egyéb kategória Munkáltató

Munkáltató

A munkáltató az a jogi személy, vagy szervezet, akinek lehetősége van arra, hogy munkavállalókat alkalmazzon. Munkáltató is lehet többféle: lehet Kft, Zrt, Bt, de akár még az egyéni vállalkozónak is lehetnek alkalmazottjai. A munkáltatónak rengeteg kötelezettsége van a munkavállalóval szemben. Első és legfontosabb a bejelentési kötelezettség, ami azt jelenti, hogy az általa foglalkoztatott személyt az adóhivatalba be kell jelentenie, és a végzettségének megfelelő bért kell számára biztosítania. Köteles munkaszerződést aláírni az alkalmazottal, és rendszeresen, minden hónap tizedikéig köteles az előző havi bérét vagy készpénzben, vagy pedig banki átutalás formájában kiadni. Ezen felül köteles utána különféle járulékokat fizetni. Vannak olyan esetek, amikor a munkavállaló határozott munkaviszonyt ír alá az adott munkáltatóval. Ez azt jelenti, hogy köteles az előre leegyeztetett dátumig ott dolgozni, kivéve azokban az esetekben, amikor a szerződés valamely pontja megszegésre kerül valamelyik fél által. Ebben az esetben a munkaszerződés érvényét veszti.

A munkáltató köteles szabadságot biztosítani alkalmazottjának, amely minimum 20 nap kell hogy legyen évente. Ezen kívül kettő hét fizetett betegszabadság is jár az alkalmazottnak. Természetesen a szabadság ideje alatt is jár a fizetés, amennyiben ez nem haladja meg a 20 napot.

A munkáltató köteles megfelelő munkahelyet és munkakörnyezetet biztosítani alkalmazottja számára, ez alanyi kötelessége. Saját, jól felfogott érdeke, hogy alkalmazottja elégedett legyen, hiszen ebben az esetben fog megfelelően termelni.

Amennyiben a munkáltató betartja a fenti kötelezettségeket és törvényeket, akkor mint az állam, mint pedig a munkavállaló felől megbecsült cégnek számít majd.

Related Post