Álláscentrum Egyéb kategória A sikeres üzlet titka a gyors nemzetközi fuvar

A sikeres üzlet titka a gyors nemzetközi fuvar

A gyorsaság a nemzetközi fuvarozás terén is fontos épp úgy mint máshol

A vállalkozások számára és közvetetten a magánszemélyek számára is nélkülözhetetlen a gyors nemzetközi fuvar, amely központi szerepet tölt be a teljes szállítási láncon belül. Nem meglepő tehát az, hogy ez nagyon jó lehetőséget kínál a jövedelmező és a feltörekvő vállalkozás számára is.

Sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy a nemzetközi fuvar során a rakomány gyakran több ezer kilómétert tesz meg, óceánokon át, sok országhatárt átlépve, és különböző szállítási módokat vesz igénybe. Ezért a hibátlan nemzetközi fuvarozás megszervezésének központi eleme a szállítás összes szereplőjének megfontolt megválasztása.

A szállítmányozó

Érdekes dolog, hogy a szállítmányozó ténylegesen nem maga végzi az áruszállítás a legtöbb esetben.
A szállítmányozó valódi szerepe a nemzetközi szállítási láncban az, hogy a közvetítő szerepét tölti be a feladó és a többi szállítási szolgáltatást nyújtó cég között, tehát a szállítmányozó kialakítja a kapcsolatot logisztikai társaságokkal, nemzetközi teherfuvarozó cégekkel, vagy az egyes fuvarozókkal.
Ennek köszönhetően a szállítmányozó kínálja a legjobb nemzetközi fuvar árakat és emiatt, az egyik legfontosabb szerepet tölti be a nemzetközi szállítmányozásban. Egy jó szállítmányozó, arról ismerhető fel, hogy úgy választja meg a szállítmány számára az útvonalat, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen a biztonság és az ár között úgy, hogy a gyors nemzetközi fuvar így is lehetséges legyen. Ezen felül, egy gondos szállítmányozó a költségtervezés, illetve a pontos szállításkezelésnek köszönhetően egyszerűbbé és gazdaságosabbá teszi a szállítást. Ennek megfelelően a szállítmányozónak fontos feladata a segítségnyújtás és a tanácsadás, az ügyfelek számára a nemzetközi fuvar típusai közötti eligazodásban. Az egésznek az a lényege, hogy a szállítmányozók ismerik a törvényeket, az aktuális piaci fuvar költségeket, valamint a szállítási szabályokat és ez megkönnyíti az exportálási folyamatot és csökkenti a költségeket. Sokszor a szállítmányozó egy vállalat, amely a saját eszközeit, vagyis kamionjait, furgonjait és más teherautóit, valamint egyéb erőforrásait használja fel, de emellett más fuvarozók szolgáltatásait is igénybe veszi a teljes szállítási folyamat során azért, hogy mindig a legmegfelelőbb megoldást találja meg. A szállítmányozási cégek szakértelmüket, sokéves tapasztalatukat használják fel annak érdekében, hogy ideális nemzetközi fuvar megoldást találjanak időnként multimodális szállítás formájában.

Lényegében a szállítmányozó optimalizálja a fuvarozás teljes folyamatát, kezeli a rakományát az egyik szállítási pont és a másik között.

A szállítmány feladója

A feladó az akinek a szállítmány a fuvar megkezdése előtt a birtokában van. A feladónak a nemzetközi fuvar egészét tekintve az egyik legfontosabb szerepe van. A vevő és az eladó között megkötött szerződés feltételeitől függően általában a feladó felel a rakomány elindításáért. Ez azt jelenti, hogy ő végzi a csomagolást, a felrakodást és elkészíti a szükséges export vámkezeléshez kellő dokumentumokat. Ezért a feladók általában a rakomány eladói, vagy az a társaság, ahol a rakomány felvehető.

A feladó felelőssége a következőkre terjed ki:
Az áruk szállításra kész állapotának garantálása. Információ, utasítások és dokumentumok átadása. Információ nyújtása a szerződés összeállításához és elkészítéséhez. Az áruk veszélyes jellegének mivoltáról időben és részletesen adott tájékoztatás. Általában a feladó tekinthető az áru exportőrének.

A címzett

A címzett a rakomány fogadója, vagyis az a fél, aki a szállítmányt átt kell hogy vegye a szerződésben megjelölt helyen. A gyors nemzetközi fuvar teljesítésére vonatkozó szabályok és előírások szerint, a címzettet mindig szerepeltetni kell a konverziós számla erre kijelölt rubrikájában, és az esetek többségében a címzett címe alapján szállítják a rakományt oda, ahová és amikor a megrendelés szerint kell.

A címzett felelőssége a következőben merül ki:
A rakomány megfelelő átvétele. A rakomány átvételi okmányának aláírása és lepecsételése.
A címzett másik igencsak lényeges eleme, az import vámáru-nyilatkozat kitöltése, továbbá az adók és illetékek teljes megfizetése. Az ügyfél lehet magánszemély vagy cég, a lényeg az, hogy a szándékában áll a rakományának nemzetközi szállításának megrendelése. Általában a vállalatok a gyors nemzetközi fuvar feladatát szállítmányozók megbízásával teljesítik. Minden esetben az ügyfél olyan személy, akinek az a célja, hogy a szállítmány A pontból eljusson a B pontba.

A nemzetközi fuvar és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások
A rakományok leggyakoribb szállítási módja a közúti fuvarozás. A közúti fuvarozást manapság olyan cégek végzik, amelyek általában a következő szállítmányozási szolgáltatásokat nyújtják:
Teljes rakományos kamion fuvar, részrakományos fuvar, ömlesztett szállítás, temperált szállítás.
Ennek megfelelően a közúti fuvarozás végrehajtását végző vállalatok megpróbálják ügyfeleiket rendszeresen meglepni kedvezményekkel és egyedi útvonalak kidolgozásával, valamint a folyamatok egyszerűsítésével, mindig szem előtt tartva a gazdaságosság szempontjait is.

A nemzetközi légi fuvarozás útvonalai

A légi szállítási útvonalak, vagy átfogóbban, a légi közlekedésnek szerves része a nemzetközi logisztikai hálózat. Ezenkívül a légi teherszállítás logisztikai feladatait végző cegek felelősek az áruk, információk és egyéb járulékos dolgok áramlásának ellenőrzéséért és kezeléséért. Előfordulhat az is, bár ez ritka, hogy a légi teherszállítás a nagyobb utasszállító légitársaságok külön részlegeinek feladatát képezik.

Hajózási útvonalak

A hajózási társaságok olyan vállalatok, amelyek hajókat üzemeltetnek és felelősek a rakományok, illetve konténerek szállításáért. Ezek a cégek felelősek a szállítmányozás közbenső elemeiért, vagyis amíg a rakodó kikötőből a kirakodás helyéül szolgáló kikötőbe érkezik a rakomány és megtörténik a kirakodás. A tengeri árufuvarozás sok esetben multimodális szállítás része, mert ritkán fordul elő, hogy a szállítmány végső rendeltetési helye a kikötő, onnan ugyanis mindig tovább kell szállítani, legtöbbször kamion segítségével, gyors nemzetközi fuvar formájában. Amikor a rakomány tengeren utazik, akkor az ügyfeleknek többnyire engedélyt kell adniuk a hajózási útvonal meghatározására és a nevükben történő aláíráshoz. A hajózási társaságok ezt azért teszik, hogy értékes időt takarítsanak meg ügyfeleik számára, mert ha bármilyen komplikáció van, amelyet azonnal kezelni kell, akkor ezt megtehetik anélkül, hogy a megrendelő ott lenne.

Megállapíthatjuk, hogy a nemzetközi fuvar hatékony koordinálásához részletesen meg kell alkotni az előzetes tervezetet, továbbá a fuvarozók, a feladók, a címzettek, az ügyfél és esetleg más szállítmányozók közötti jó kommunikáció és együttműködés érdekében. Nyilvánvalóan minden vállalkozás számára érdemes a fent felsorolt szempontokat figyelembe venni a szállítmányozó kiválasztásakor.

Related Post